Rızkı Artıran ve Azaltan, Ömrü Uzatan ve Kısaltan Şeyler

RIZKI CELBEDEN VE MEN EDEN ŞEYLERİN, RIZKI VE ÖMRÜ ARTIRAN VE EKSİLTEN ŞEYLERİN BEYANI HAKKINDADIR.


İlim talibi için bundan sonra azık temininden, azığını artıracak şeyleri bilmekten, ömrü artıran şeyleri, sıhhatı artıran şeyleri bilmekten ayrılığı yoktur ki, ilim talebi için boş kalsın. Bu konuların her biri hakkında alimler kitap yazdılar. Ben burada kısa yol üzere bazı-larını getirdim (yazdım.)

قَالَ رَسُولُ اللهِ لاَ يَرُدُّ الْقَدَرَ اِلاَّ الدُّعَاءُ وَلاَ يَزِيدُ فِى الْعُمْرِ اِلاَّ الْبِرُّ فَاِنَّ الرَّجُلَ لَيَحْرُمُ الرِّزْقَ بِالذَّنْبِ يًصِيبُهُ

Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Kaderi ancak dua geri çevirir, ömürde ancak iyilik ziyadeliğe sebep olur, kişi muhakkak işlediği günah sebebiyle rızıktan mahrum olur.”

Bu hadisi şerifte sabit olduki, günah işlemek rızıktan mahrum olmanın sebebidir. Özellikle yalan söylemek. Zira bu fakirlik getirir. Yalan hakkında hususi hadisi şerif varid oldu.

Aynı şekilde sabah uyumak rızkı men eder. Çok uyku fakirlik getirir. Çok uyku aynı şekilde ilimde fakirlik getirir.

<<Özellikle koyunlar sabah ve seher vaktinde uyumazlar, bu sebeble koyunlarda çok bereket vardır. Birer birer doğurdukları halde insanların ekserde onar koyunu olur, üstelik koyun eti en fazla yenen ettir. Köpekler ise gece uyumazlar, sabah ve seher vakti olunca uyurlar. Bu yüzden bereketsiz olurlar, öyleki evler için bir veya iki köpek beslenir, hemde köpekler dört tane veya altı tane veya do-kuz tane doğurur, hem de eti yenmez.

Uyku malda fakirlik getirdiği gibi ilimde de fakirlik getirir, zira ilim elde edileceği zaman uykuyla geçince fırsat kaçar.

Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki:

“Uyku yedi şekil üzeredir. Gaflet uykusu, şekavet uykusu, lanet uykusu, ceza uykusu, rahmet uykusu, ruhsat uykusu, hasret uykusu.

Gaflet uykusu, zikir meclisindedir.
Şekavet uykusu, namaz vaktindedir.
Lanet uykusu, sabah vaktindedir.
Ceza uykusu, fecirden sonradır, yani ya fecir doğduktan son-ra veya sabah namazından sonra güneş yükselene kadar.

Rahmet uykusu, öğleden öncedir. (kaylule)
Ruhsat uykusu, öğle namazından sonradır.
Hasret uykusu, Cuma gecesindedir.”>>

Şairlerden biri şöyle dedi:
İnsanların sevinci güzel elbise giyinmededir.
İlim cem etmek uykuyu terkdedir.

Şair yine şöyle söyledi:
Ömrümden noksanlaşan, faydasız geçen geceler, ziyan değil midir?
dua

Şair yine şöyle söyledi:
Ey şu talip! gece kalk, umulur ki sen maksadına ulaşırsın.
Ne vakte kadar uyuyacaksın? halbuki ömür geçiyor.
Çıplak uyumak, çıplak bevl etmek, cünüpken yemek, bir tarafına yasla narak yemek, sofradan düşen kırıntıya aldırmamak, soğan ve sarımsak kabuğunu yakmak, evi mendil (bez parçası) ile süpürmek, gece evi süpürmek, süprüntüleri odada (biriktirip) bırakmak, büyüklerin önünden yürümek, anne babayı isimleriyle çağırmak, odun (çörçöp ile) dişini karıştırmak, toprak ve çamurla ellerini yıkamak (v.s.), bu sayılanlar fakirlik getirir.

Fakirliği getiren sebeplerin devamı: Eşik üzerinde oturmak, kapının iki kanadının birine yaslanmak, helada abdest almak, giyinikken bedeninden elbisesini dikmek, elbisesiyle yüzünü kurula-mak, evde örümcek ağını bırakmak, namaz ile gevşeklik etmek, sabah namazından sonra süratle dışarı çıkmak, sokağa gitmekte acele etmek, sokaktan dönmekte yavaş davranmak, dilenci fakirlerden ekmek kırıntılarını satın almak, kabları örtmemek, nefesle mumu kandili, söndürmek. Bunların hepsi fakirlik meydana getirir, bunlar eserlerle bilindi.

Kırık kalemle yazmak, kırık tarakla taranmak, anne babaya duayı terketmek, oturarak sarık sarmak, ayakta şalvarı giymek, fakirlere karşı cimri olmak (kısmak) ve israf etmek, şer’i işlerde tembellik, gevşeklik, aldırmazlık, (bunların tamamı fakirlik yapar.)


RIZKI GEREKTİREN ŞEYLER
Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) “Sadaka ile rızkın in-mesini talep edin” buyuruyor.
<<Zira rahmet edene rahmet olunur. >>
Erken davranmak bereketlidir, bütün nimetlerde özellikle rızıkta ziyadeliğe sebep olur.
<<Sabah erken başlanan işlerde bereket hasıl olur. Mal, evlat, ilim ve diğer işlerin hepsinde bu geçerlidir.>>

Güzel yazı rızkın anahtarlarındandır, güler yüzlü olmak, hoş kelam söylemek rızkı artırır.
<<Zira eserde şöyle gelmiştir, “Güzel yazı yazın, zira güzel yazı rızkın anahtarlarıdır”.>>

Hasen İbni Ali (r.anhüma) dan rivayet edildi ki: Evin kenarlarını süpürmek, kapıları yıkamak rızkı celbeder.
Rızkı çeken sebeplerden en kuvvetlisi, namazı tazim ve huşu’ ile dosdoğru kılmaktır, tadili erkana riayet, diğer vaciblerine, sünnet-lerine ve edeplerine riayet etmektir.

<<Özellikle insanların çoğu namazı ta’dil-i erkan üzere kılmaz lar, halbuki bu vacibtir, hatta farz diyen imamlar da vardır.

İbrahim Hanefi derki, ‘Namazın rukusunu, secdesini hafif yapan (çabuk kılan) bir kimse gördüğünüz vakitte, geçim darlığın-dan dolayı onun çoluk-çocuğuna acıyın.’>>


Kuşluk namazı bu hususta meşhurdur.
Vakıa suresini özellikle gece uyku anında okumak,
Mülk suresini,
Müzemmil suresini,
Leyl suresini,
İnşirah suresini okumak.

<<Denildiki, yatacağı vakitte kırk gece, her seferinde kırk kere tekrar ederek “وَمَا ِلأَحَدٍ عِنْدَهُ مِنْ نِعْمَةٍ تُجْزَى ” [1] ayetini üç ke-re okursa, yatağında bin dirhem bulur. Bu gibi şifreli şeylerde ö-nemli olan sahih itikaddır. Mutlaka yatağında bulması da gerekmez, belki bir vesile ile ona ulaştırılır.>>

Ezandan evvel mescide girmek, devamlı abdestli olmak, saba-hın sünnetini ve vitri evde eda etmek. Vitirden sonra dünya kelamı etmemek, zaruret hariç kadınlarla oturup konuşmamak, boş söz söylememek, (bunun hakkında) denildi: faydasız şeyle meşgul olanı, faydalı şey fevt eder (elinden çıkar)

(Vezir) Buzur-cumhur şöyle dedi: çok konuşan bir adam gö-rürsen deli olduğuna kesin hükmet.

Ali (r.anhu) buyurdu: “Akıl tamam olunca kelam noksan o-lur.” (Akıllı az konuşur.)

Musannif (r.aleyh), bu manada bende şu şiir hasıl oldu:

“Kişinin aklı tamam olunca kelamı az olur, kişi çok konuşursa onun ahmaklığına hükmet.”

Rızkı artıran şeylerden bazıları şunlardır:

Fecri sadık doğduktan sonra sabah namazı vaktine kadar yüzer kere “ سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيمِ وَبِحَمْدِهِ ، سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ اَسْتَغْفِرُ اللهَ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ” demelidir.

Her gün sabah namazından sonra otuz üç kere “ اَلْحَمْدُ ِللهِ وَسُبْحَانَ اللهِ وَلاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرْ” (tesbihatını) söylemelidir. Akşam namazından sonra da aynı şekilde der.

Sabah namazından sonra yetmiş kere Allah’tan mağfiret talep eder, “ لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ” kavlini çok söyler.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz üzerine çok salat okumalıdır.

Cuma gününde yetmiş kere “ اَللَّهُمَّ اَغْنِنِى بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ وَاَكْفِنِى بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ” sözünü söylemelidir.

Şu övgü sözünü her gün ve gece söylemelidir:
اَللَّهُمَّ اَنْتَ اللهُ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ ، اَنْتَ اللهُ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ، اَنْتَ اللهُ عَلِيمُ الْكَرِيمُ ، اَنْتَ اللهُ خَالِقُ الْخَيْرِ وَالشَّرِّ اَنْتَ اللهُ خَالِقُ الْجَنَّةِ وَالنَّارِ ، اَنْتَ اللهُ عَالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ ، اَنْتَ اللهُ عَالِمُ السِّرِّ وَاَخْفَى ، اَنْتَ اللهُ الْكَبِيرُ الْمُتَعَالُ ، اَنْتَ اللهُ خَالِقُ كُلِّ شَيْئٍ ، اَنْتَ اللهُ دَيَّانُ يَوْمِ الدِّينِ ، لَمْ تَزَلْ وَلاَ تَزَالُ اَنْتَ اللهُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا اَحَدٌ ، اَنْتَ اللهُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ ، اَنْتَ اللهُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلاَمُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ هُوَ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ ، لَهُ اْلاَسْمَاءُ الْحُسْنَى ، يُسَبِّحُ لَهُ مَا فِى السَّمَاوَاتِ وَاْلاَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ .
ÖMRÜ ARTIRAN ŞEYLERDEN BAZILARI ŞUNLARDIR

İyilik yapmak, eziyet vermeyi bırakmak, yaşlılara hürmet et-mek, sıla-i rahim yapmak;

<< Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Kü-çüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize tazim etmeyen biz-den değildir.” >>

<< Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Kul elbette sıla-i rahim yapar, halbuki ömründen üç gün kalmıştır, Allah'u Teala ecelini otuz sene uzatır. Kişi elbette sıla-i rahmi keser, halbuki ömründen otuz sene kalmıştı, Allahu Teala ecelini üç güne döndürür.”


Hergün sabah akşam üç kere şu duayı okumalı: “


سُبْحَانَ اللهِ مِلْءَ الْمِيزَانِ وَ مُنْتَهَى الْعِلْمِ وَمَبْلَغَ الرِّضَاءِ وَزِينَةِ الْعَرْشِ وَ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ مِلْءَ الْمِيزَانِ وَ مُنْتَهَى الْعِلْمِ وَمَبْلَغَ الرِّضَاءِ وَزِينَةِ الْعَرْشِ وَاللهُ اَكْبَرُ مِلْءَ الْمِيزَانِ وَمُنْتَهَى الْعِلْمِ وَمَبْلَغَ الرِّضَاءِ وَزِينَةِ الْعَرْشِ


Zaruret hali müstesna yaş ağaç kesmekten sakınmalıdır. Ab-desti tam yapmalı, namazı tazimle kılmalı, Kur'an-ı Kerim'i tazimle okumalı.


Hacc ve umreyi birleştirip Haccı Kıran yapmalı, sıhhati koru-malıdır.


Tıb ilminden bir miktar öğrenmeli, tıb hakkında gelen haberleri, hadisi şerif ve ashabın kavillerini gözden geçirmelidir.

[1] Leyl suresi ayet: 19


Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
"Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski